Vernieuwing

November 2013                                                             

"Johanna van der Hoogt vroeg mij een half jaar geleden of ik de applicatie cursus voor de Vereniging voor Genezing vanuit Psychosofia (VGP) wilde verzorgen. Meteen na haar vraag zag ik beelden, voelde de inspiratie ervoor en begon het al bij mij te stromen. De beelden lieten parels zien welke als symbool zouden kunnen dienen voor een twaalfvoudig pad vanuit Psychosofia. Dit is dus gebaseerd op en een eigen interpretatie van het Twaalfvoudig Pad zoals is aangereikt door Zohra Noach.

Dat ben ik uit gaan werken en heb er sindsdien vrijwel dagelijks met heel veel plezier aan aangevuld en/of iets verbeterd. Het begon steeds meer vorm te krijgen en er ontstond als vanzelf  een soort “Pelgrimstocht”. Hierbij wordt een twaalfvoudig pad bewandeld, moeten er vragen beantwoord worden c.q. opdrachten worden uitgevoerd. Waardoor verdieping kan ontstaan of wellicht inzicht worden verkregen.

Een opdracht kon bijv. het trekken van een inzicht kaartje zijn n.a.v. levensvragen, een kaarsje voor onszelf aansteken, intuitief schilderen enz. Men kon creatief bezig zijn en dit twaalfvoudig pad bewandelen op een speelse wijze.

En alhoewel het Twaalfvoudig Pad zoals Zohra Noach dat gebracht heeft, niet uit twaalf stappen bestaat, werd dit wel symbolisch weergegeven via twaalf opdrachten. Na iedere opdracht mocht men een bijbehorende parel pakken en tot een armbandje rijgen. De witte begin (en tevens eind-) parel, kreeg iedereen al uitgereikt. Deze parel staat voor de BRON. Tussen de twaalf parels kon men stilte parels voegen. Want soms is het goed je even terug te trekken en de stilte en rust te zoeken.

Ik heb de parels: ‘Psychosofia parels’ genoemd.

De opdrachten werden in stilte uitgevoerd, zodat je elkaar niet stoorde en volkomen je eigen weg kon bewandelen. Want uiteindelijk komen we allemaal weer bij de Bron. Daarom konden de opdrachten ook door elkaar worden uitgevoerd. “Eenheid in verscheidenheid”, zoals Zohra Noach dat heeft aangegeven.

Foto Blog Pia Mensonides november 2013

Sommigen gaven aan: ”niets te hebben met schilderen”. Maar het was ongelooflijk wat er allemaal werd neergezet… Want aan het eind van de middag toonde iedereen zijn “kunstwerkje” en vertelden allen wat men er zelf in zag. Dit werd eventueel aangevuld door de anderen. Waardoor er een prachtige uitwisseling ontstond.

Anna Hofkamp: “Deze werkvorm is geweldig! Zoiets heb ik nog nooit eerder gezien binnen Psychosofia. Dit is voor mij heel vernieuwend!”

En vernieuwing, dat was het thema van deze applicatie!

Ik vertrouw er op, dat vernieuwing zich op alle fronten nog zal voortzetten. Met name voor de VGP."

Pia Mensonides-Koopmans
www.careandshare.nl

Getagd , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.