Concrete voorbeelden van werken met geestelijke energieën

 

Twee voorbeelden van concreet werken met geestelijke energieën zoals aangereikt door Zohra Noach.

 

1. Werken met geestelijke energieën binnen de psychiatrie

Er komt iemand – wel met een zelf- en een ziekte-inzicht – helemaal emotioneel bij me. Deze persoon wil medicijnen om rustig te worden. Dat is een gangbare zaak binnen de psychiatrie. Voor praten is niet altijd tijd of gelegenheid. Al is de gewoonte om medicatie te geven ook bijna ingesleten, zowel bij de werkers als de betrokkenen. Hoewel je zeker niet kunt generaliseren.

 

Je weet dat ten eerste dat emotie een energie is en ten tweede dat de innerlijke kracht aanwezig is bij de ander. Wat ik dan doe is bij mezelf naar binnen gaan. Niet teveel, want dan kun je nog meer escalaties krijgen. Het was één van mijn leerprocessen om dat te temperen.

 

Dankzij het feit wat ik binnen Psychosofia geleerd heb dat de ander die helende kracht in zich heeft, spreek ik hem of haar daar op aan. Ik leg niks uit, zeg alleen maar: ‘doe je rechterhand op je maag’. Voordat het zover is dat iemand dat ook echt durft, gaat er soms nogal wat tijd overheen. Onbewust weten mensen wat dat inhoudt. De rechterhand staat voor geestesenergie, je eigen hogere zelf. Je legt die rechterhand op je maag, zonnevlecht. De plek waar veel emoties ‘zitten’. Op die manier gebeurt er op het onbewuste bewustzijnsniveau van alles. Door dit te doen accepteer je onbewust dat je meer bent dan alleen die emotie. En dat is vaak weer een probleem, zeker als er sprake is van een negatief zelfbeeld. Zo’n zelfbeeld kom je bijna altijd tegen binnen dit werkveld. Maar als het dan ook wel gaat….

 

Voordat het zover is zijn we dus al weer verder, maar het gebeurt dan toch. Dan richt je je op de ademhaling: ‘Ga ademen naar je hand.’ Door de aandacht van de emoties af te halen en terug te brengen naar de zonnevlecht in dit geval, wordt het al rustiger. Dit houd ik dat een tijdje vol en vraag of de voeten stevig op de grond staan. ‘Voel je voeten in je schoenen. Voel je de vloerbedekking onder je schoenen?’

 

Echt naar die basis, naar de eigen kracht. Basis-onveiligheid is een van de grote items binnen de psychiatrie. Vaak gecombineerd met een hoog-gevoeligheid, het is voor velen lastig om te onderscheiden wat aan emoties van henzelf is en wat van een ander.

 

Op deze wijze werk je in plaats van met de medicatie-energie, want dat is ook energie, met de eigen innerlijke kracht-energie. Het mooie van het weten van de geestesenergie, dat het één is. Er is op dat bewustzijnsniveau geen afgescheidenheid, er is eenheid tussen de begeleider en de andere betrokkene. Je weet dus dat onbewust de ander daardoor aangeraakt wordt. Dat laat je gebeuren. En doordat je bewust bent versterk je het al.

 

Om zo te werken vraagt het uiteraard wel een zekere kennis van, ervaring in jezelf en een zekere basis-stevigheid. In dit voorbeeld was de medicatie niet meer nodig. Maar je moet er inderdaad de tijd voor nemen. De ander in de waarde laten. Dát als uitgangspunt nemen. De emoties temperen en de basisveiligheid versterken. Als je stevig staat kun je makkelijker je problemen hanteren.

 

2. Werken met geestelijke energieën op een Eerste Hulp post in een regulier ziekenhuis

Een collega werkt op een Eerste Hulp post in een regulier ziekenhuis. In het weekend is het daar vaak druk en weinig tijd om met de mensen te praten. Mijn collega weet van de werking van spirituele energieën. Als mensen emotioneel zijn na de gevolgen van een ongeluk, geeft ze hen wel dit advies: ‘Leg uw rechterhand op de maag en uw linkerhand op het hart. Adem door de neus in en de mond uit.’ ‘U wordt hier rustiger van.’ Na een tijdje als ze weer bij de betrokkene komt, blijkt dat deze zich inderdaad rustig voelt en hiervoor dankbaar is. Hier geldt dat het probleem niet verdwijnt, maar de zwaarte van de emotie wordt lichter en daardoor beter hanteerbaar.

 

© Anna Hofkamp

 

Getagd , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie