Nieuwe opvatting over reïncarnatie

Ik zat te peinzen naar aanleiding van allerlei wat ik via de stroming Psychosofia over reïncarnatie had gelezen en toen stelde ik innerlijk de vraag wat is eigenlijk de essentie van reïncarnatie?

Het antwoord flitste door me heen:

Reïncarnatie is de opslag van potentieel


Ik dacht: laat ik eens de oude opvatting over reïncarnatie en karma helemaal vergeten.

Ik zag de mens als een boom. De takken zijn de diverse levens die hij gehad heeft en de blaadjes zijn alle  ervaringen die hij in die levens gehad heeft. Al die ervaringen zijn als potentieel opgeslagen. Niet alleen trauma en pijn. Ook alle goede ervaringen. Daarin zit een enorme potentie.

En eerder had ik het met iemand over reïncarnatie en toen kwam ter sprake: stel dat iemand in een situatie komt die een optreden van haar (het was een vrouw in dit geval) verlangt waar zij niet aan kan voldoen. Zij moet bijvoorbeeld voor haar man die een uiterst belangrijke positie bekleedt regelmatig een diner organiseren. Organiseren is niet haar sterke kant en iedere keer als er weer een diner gepland was, ging zij bijna onderuit door de stress. Je zou dan kunnen zoeken in al die vorige levens naar een leven waarin ze uitstekend kon organiseren. Ze komt uit bij een leven waarin ze moeder was van 10 kinderen en een groot landgoed bestuurde. Zij deed dat uitstekend en had een enorm organisatietalent. Ze neemt dat helemaal op in haar bewustzijn, zodat in haar  cellulaire geheugen al de eigenschappen die ze toen gebruikte wakker kunnen worden.

Als zij nu in haar huidige situatie weer een diner moet organiseren en in de stress schiet, kan ze contact maken met die vrouw. Bedenken hoe zij het zou aanpakken, wat zij zou doen. Erop vertrouwen dat al dat organisatietalent wakker zal worden nu ze het nodig heeft.

Dit inzicht kun je ook gebruiken in therapeutisch werk. Je gaat dan direct op zoek naar een eigenschap die iemand nodig heeft in plaats van te focussen op verdriet en pijn en heling van de emoties.

Ik heb net genoemd 'vertrouwen', één van de elementen uit het 'Platform van de vijf innerlijke elementen', zoals beschreven bij het 'Eigen innerlijk Verzoeningsoffensief'. Vertrouwen is niet zomaar iets. Het is een zeer kostbaar gegeven staat in de beschrijving. Kostbaar, omdat het je heel dichtbij jezelf brengt. Na contemplatie op en het in de praktijk brengen van de Zeven Kernkwaliteiten van de Mens, gebeurt er iets waarbij het Hoogste in de mens zich neigt naar de persoonlijkheid. Zoals beschreven in de Lichtpuntkaart 'want Ik ken u bij uw naam'. Integratie van Geest in de menselijke persoonlijkheid.

Reïncarnatie is dan veel meer dan de herinnering aan vorige levens. Het is het wakker worden van de potenties die opgeslagen liggen in het cellulaire geheugen. Een wereld van ongekende mogelijkheden dient zich aan. Opdat zal komen 'de nieuwe aarde in de nieuwe hemel' *.

(*Uit: de Tempelorde voor Universele Eenheid, door Zohra Noach)

© Joyce Bos

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Nieuwe opvatting over reïncarnatie

 1. Joïne van der Heide zeggen:

  Lieve Joyce,
  Je terugkomst op aarde in een nieuw lichaam is toch ook bedoeld om onverwerkte zaken, waar je in een vorig leven niet uitkwam, opnieuw tegen te komen, zodat je een nieuwe kans hebt?
  De vrouw die je in bovenstaand stukje beschrijft, kon in een vorig leven al erg goed organiseren. Die eigenschap heeft zij dan al voldoende uitgewerkt. Of toch niet? Niet volledig?

  • Joyce Bos zeggen:

   Lieve Joïne,
   Ja, ik denk ook dat dit leven er is om dingen uit te werken. Maar als ik de opvatting over reïncarnatie uitbreid, dan denk ik dat je oude verworvenheden ook in dit leven kan gebruiken als het nodig is. Stel bijvoorbeeld dat ik in mijn vroege jeugd een taal heb leren spreken, maar dat de omstandigheden hebben gemaakt dat ik die taal jarenlang niet meer gesproken heb. Dan zakt die kennis weg. Heb ik veel later in mijn leven die taal ineens nodig, dan komt de kennis van die taal in versneld tempo weer naar boven. Op die manier kun je oude kennis benutten.

   In het voorbeeld van die vrouw is er geen sprake van verwerken. Zij gaat een (oude) verworvenheid gebruiken, waarvan zij zich niet bewust was.

   En ik vraag me af wat het met je doet als je oude kennis uit het cellulaire geheugen tevoorschijn haalt. Heeft dat invloed op het DNA? Het DNA zit in elkaar gestrengeld en is het de bedoeling is dat die strengen losser worden? Kan de bewustwording van de verworvenheden die je je al eigen had gemaakt in een vorig leven, daar invloed op uitoefenen?

   Zohra wijst er in de dialogen van 2010 op dat de fotonenstroom die voortdurend tot ons komt, invloed heeft op de moleculaire verbindingen in de celmondjes. Nu weet ik niet wat die celmondjes zijn, maar ik begrijp het dan zo, dat de conditionering die in het DNA zit door het licht kan veranderen. Bewustwording betekent dat er licht op iets komt. Dus het licht komt in de voorraadkamer van het DNA. Daar komt ruimte voor iets nieuws. Voor vernieuwende energie?

Geef een reactie